Beginnen met rijlessen: alles wat je moet weten

Denk je erover om te beginnen met rijlessen? Spannend! Het halen van je rijbewijs is een grote stap richting vrijheid en zelfstandigheid. Je hoeft nooit meer afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer, kunt spontaan ergens naartoe rijden en hebt veel meer mogelijkheden in het dagelijks leven. Maar voordat je dat felbegeerde roze pasje op zak hebt, moet je eerst leren rijden en natuurlijk slagen voor je rijexamen.

Misschien vraag je je af hoe je het beste kunt beginnen. Wanneer mag je starten met lessen? Hoe kies je een goede rijschool? En hoe zit het met wachttijden? In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in wat je kunt verwachten als je start met rijlessen, zodat je goed voorbereid de weg op kunt.

Minimumleeftijd rijlessen: wanneer mag je beginnen?

Voordat je achter het stuur kruipt, moet je natuurlijk weten of je al oud genoeg bent. Ben je ouder dan 18? Dan mag je natuurlijk gewoon beginnen met rijlessen en direct zelfstandig rijden zodra je je rijbewijs hebt gehaald. In Nederland gelden de volgende regels voor mensen onder de 18 jaar:

  • 16 jaar → Je mag beginnen met het theorie-examen.
  • 16,5 jaar → Je mag beginnen met praktijklessen.
  • 17 jaar → Je mag rijexamen doen. Als je slaagt, mag je rijden onder begeleiding van een coach (bijvoorbeeld een ouder, verzorger of iemand anders die je kiest). Dit heet 2toDrive.
  • 18 jaar → Je mag zelfstandig autorijden zonder coach.

Wachttijd rijlessen: hoe lang moet je wachten?

Een veelgestelde vraag is: hoe lang moet ik wachten voordat ik kan beginnen met rijlessen? Dit verschilt per rijschool en per regio. Sinds de coronaperiode zijn er nog steeds langere wachttijden bij sommige rijscholen, vooral in grote steden. Gemiddeld kun je rekening houden met een wachttijd van een paar weken tot enkele maanden, afhankelijk van de drukte bij de rijschool. Wil je snel beginnen? Dan is het slim om op tijd contact op te nemen met rijscholen in jouw omgeving en alvast een proefles te boeken.

Sommige rijscholen hebben een wachtlijst, terwijl andere je direct kunnen inplannen. Wil je snel starten? Dan kun je eventueel kiezen voor een spoedcursus, waarbij je in een kortere tijd veel lessen volgt. Informeer vooraf goed, want niet iedere rijschool biedt deze optie aan.

Hoe kies je een goede rijschool?

De keuze van een rijschool voor motor of auto is heel belangrijk. Een goede rijschool zorgt ervoor dat jij veilig en zelfverzekerd leert rijden. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

  • Slagingspercentage → Hoe hoger het percentage, hoe beter de rijschool zijn leerlingen voorbereidt. Je kunt dit checken op de website van het CBR.
  • Ervaring van de instructeur → Heeft de rijschool ervaren instructeurs? Kun je een proefles doen om te kijken of je een klik hebt met je instructeur?
  • Prijs per les → De prijs per les verschilt per rijschool. Let op dat goedkoop soms duurkoop is; een duurdere rijschool met betere lessen kan uiteindelijk voordeliger zijn.
  • Pakketdeals → Veel rijscholen bieden pakketten aan met bijvoorbeeld 20, 30 of 40 lessen. Dit kan voordeliger zijn dan losse lessen.
  • Flexibiliteit → Kun je lessen plannen op tijden die voor jou handig zijn? Denk aan avonden of weekenden als je doordeweeks druk bent met school of werk.

Waar moet je aan denken voordat je begint met rijlessen?

Voordat je begint met rijlessen, zijn er een paar dingen die je moet regelen. Het is verstandig om alvast te beginnen met het leren van je theorie, ook al hoef je deze nog niet gehaald te hebben voordat je de weg op mag. Een goede kennis van de verkeersregels helpt je namelijk tijdens je rijlessen en maakt het rijden een stuk makkelijker. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Dit is een korte vragenlijst waarin je aangeeft of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om veilig te rijden. Zonder deze verklaring kun je geen praktijkexamen doen, dus het is slim om dit vroegtijdig te regelen.

Ook moet je jouw rijschool machtigen bij het CBR, zodat zij jouw praktijkexamen kunnen aanvragen wanneer je daar klaar voor bent. Dit doe je eenvoudig online via mijn.cbr.nl. Naast deze administratieve zaken is het vooral belangrijk dat je gemotiveerd bent en geduld hebt. Leren autorijden is een proces met ups en downs. De ene les gaat beter dan de andere, maar zolang je doorzet en blijft oefenen, zul je steeds meer vertrouwen krijgen achter het stuur.